Comunicació interna

La diversitat de portes endins

Comunicació interna: La diversitat de portes endins

La comunicació inclusiva no és només una qüestió de portes enfora, per guanyar seguidors a les xarxes o per atraure nova clientela. L’aposta per la diversitat s’ha de fer de forma transversal i s’ha d’incorporar des de tots els àmbits de l’empresa: des del departament de recursos humans, a la direcció, l’àrea de producció o de gestió econòmica.

No hi pot haver una comunicació inclusiva sense empreses que siguin inclusives i, per això, és important que aquesta feina també es desenvolupi de forma interna.

Comunicació no verbal: reunions internes

Les reunions d’equip – entre diverses persones o bilaterals – també són espais de relació interpersonal que poden estar condicionades per dinàmiques masclistes, racistes i capacitistes. És important fixar-nos, doncs, en com ens comuniquem a través de gestos, comportaments o la modulació de la nostra veu, entre altres.

  • Sabies que les interrupcions als altres o l’acaparament de paraula són actituds més freqüents en homes que en dones? Pren consciència i evita aquests comportaments.

  • Que una reunió es desenvolupi amb èxit també depèn sovint d’un seguit de tasques que sovint són invisibles: prendre acta, que tothom tingui còpies de la documentació, que hi hagi aigua disponible a la taula… t’has fixat qui desenvolupa habitual aquesta feina? Redistribueix-la i reconeix la seva importància!

  • El mansplaining és un anglicisme que recull la tendència dels homes a explicar a les dones coses que probablement ja saben o que fins i tot coneixen més que els seus interlocutors. Creus que passa al teu lloc de feina?

  • Aquesta actitud també es habitual de persones blanques a persones racialitzades. En aquest cas, es coneix com a whitesplaining.

  • És freqüent que quan parlem amb persones racialitzades o amb discapacitat modifiquem el nostre to de veu o utilitzem diminutius de forma inconscient. No ho facis, és una mostra d’infantilització i paternalisme!

  • No ens dirigim a la persona intèrpret per parlar amb la persona sorda!

Senyalització dels espais de treball

La senyalització del nostre entorn físic de treball també és un dels elements que hem de tenir en compte dins de la comunicació inclusiva. Com hem de senyalitzar espais com els lavabos o l’ascensor? Quins col·lectius o persones prioritzem a l’hora de fer aquest disseny? Quins senyals són rellevants per a la igualtat?

El concepte pertinència de gènere dins l’àmbit de la senyalització és un concepte a tenir en compte per a aplicar de manera transversal una comunicació igualitària i visibilitzar l’impacte que tenen les desigualtats de gènere. Ens mostra que moltes de les actuacions en matèries que creiem “neutres” tenen en realitat conseqüències diferents en dones i homes. Per exemple, hi ha pictogrames que volen representar la figura humana íntegrament o alguna part d’ella però que permeten identificar el sexe d’aquesta. Es a dir, igual que en el llenguatge s’utilitza el masculí com a genèric, en molts pictogrames s’utilitza la figura de l’home com a universal de la figura humana.

La gran majoria dels senyals que trobem en l’espai urbà són d’aquest tipus: no pertinents al gènere. D’aquí la importància de realitzar prèviament un anàlisi que ens permetrà centrar-nos en aquells senyals que són susceptibles de reproduir o perpetuar els estereotips de gènere i, en conseqüència, les desigualtats entre dones i homes.

Algunes recomanacions:

Eliminar barreres

Elimina les barreres arquitectòniques: incorpora rampes i ascensors per a que les discapacitats físiques no siguin un obstacle per moure’s pel teu centre de treball.

Bona llegibilitat

Facilita la llegibilitat de missatges informatius a plafons i cartelleria amb una mida de lletra gran, tipografia del tipus sans serif i un contrast cromàtic òptim. Incorpora també relleu i braille a les senyals per a persones amb ceguera.

Llenguatge inclusiu

Totes les senyals que incorporen text han d’estar escrites amb llenguatge inclusiu.

No fer servir pictogrames si…

Tampoc assignis a través dels pictogrames rols o tasques en funció del gènere. Per exemple, la seguretat recau en mans dels homes o la neteja en mans de les dones.

Pictogrames representatius

Utilitza pictogrames que representin homes i dones, sense utilitzar la figura de l’home com a única i universal.

Canviadors de nadons

Si tens lavabos oberts de cara al públic, fes que els canviadors de nadons estiguin disponibles en un i altre.

Senyals coherents

No facis discriminacions a través des les icones que senyalitzen els espais. Busca alternatives incloents, no sexistes i integradores que afavoreixin una organització i un accés i ús dels espais més igualitaris. Per a això, els senyals han de garantir una coherència i comunica el missatge que es vol difondre.

Universalitat

La senyalització ha de tendir cap a la seva comprensió per part del major nombre possible de persones. Cada vegada més la nostra societat està formada per persones molt diverses quant a llocs de procedència, nivells socioculturals, hàbits i costums, etc. Per això, la senyalització ha d’utilitzar un codi el més universal possible.

Vols posar a prova els teus coneixements?

Fer exercicis pràctics