La comunicació inclusiva:

una comunicació de totes i tots per a tots i totes

una comunicació de totes i tots per a tots i totes

La comunicació construeix i defineix l’entorn que ens envolta. Vehicula i canalitza, a través de les paraules i les imatges, les nostres idees, pensaments, valors, creences i també, per suposat, els nostres prejudicis i estereotips. Un llenguatge que incorpora expressions masclistes i racistes no és més que la mostra que la societat en la que vivim és masclista i racista. I al revés. Les expressions masclistes i racistes amb les que creixem i que naturalitzem al nostre voltant no fan més que alimentar generació darrera generació unes estructures socials que atorguen privilegis i opressions a diferents persones en funció del seu origen, gènere o orientació sexual, entre altres.

El llenguatge és una construcció humana i, com a tal, podem modelar-lo per impulsar societats més justes i igualitàries.

Trencar aquest cercle viciós, però, és possible. I ho és perquè el llenguatge és una construcció humana i, com a tal, podem modelar-lo per impulsar societats més justes i igualitàries que reconeguin la diversitat i complexitat de realitats i persones que existeixen al món. Per això és necessari que utilitzem un llenguatge que no invisibilitzi, subordini, infravalori, exclogui o devaluï determinades persones davant d’unes altres.

Però si parlem de comunicació en un sentit ampli, no podem centrar-nos exclusivament en el llenguatge. Les fotografies que fem servir a la pàgina web de la nostra empresa, els cartells que utilitzem per fer difusió d’una activitat a les nostres xarxes socials o el nostre vídeo corporatiu són elements visuals que també transmeten uns imaginaris determinats. Ens hem plantejat mai quina jerarquia ocupen els homes i les dones a les fotografies? Quin rol desenvolupen? Quines imatges relacionem amb les persones migrades? Com representem les persones amb diversitat funcional?

La comunicació inclusiva s’ha d’entendre, doncs, des d’una mirada 360º i ha d’incorporar una revisió del llenguatge textual i audiovisual que utilitzem a les pimes. Alhora també cal que reflexionem sobre qui és protagonista de les nostres notícies o com senyalitzem els nostres espais de treball. Cal, doncs, una visió transversal i transformadora en molts àmbits. Posem fil a l’agulla?

Aquesta guia vol ser una eina didàctica i pràctica específicament per les petites i mitjanes empreses per crear una societat més respectuosa. Com? Gràcies a una comunicació de totes i tots per a tots i totes!