La imatge

Com representem visualment la diversitat?

La imatge: Com representem visualment la diversitat?

Qui es representa a les nostres imatges? Apareixen famílies i persones diverses? Tots els cossos són normatius? Aquestes i altres preguntes són un bon punt de partida per analitzar la comunicació visual de la nostra empresa.

El llenguatge no és l’única i més important forma de comunicació. Més encara, en l’àmbit de l’empresa, la imatge corporativa exerceix un paper fonamental. Les imatges, de la mateixa manera que els textos, també són transmissores de valors i creences. De fet, moltes vegades utilitzem fotografies i vídeos per completar i reforçar els nostres escrits.

Diversos estudis indiquen que les persones tenim més capacitat de retenció sobre la informació que rebem a través del llenguatge gràfic que a través de text. Per això, és també indispensable que abordem la seva elecció des d’una perspectiva diversa i inclusiva.

Fotografies, vídeos i icones

  • La figura masculina blanca, heterosexual, de mitjana edat i sense discapacitats ni problemes de salut mental és sol utilitzar com a model únic i universal per representar el conjunt de la població. Evita l’ús de la figura masculina com a genèrica que pretén representar a tota la plantilla o l’ús d’icones, símbols o logotips, androcèntrics o sexistes, Visibilitza la diversitat! Les dones, el col·lectiu LGTBI, les persones migrants, les persones amb discapacitat i les persones amb problemes de salut mental!

  • Procura equilibrar numèricament la presència d’homes i dones a les imatges. Però no només això: tingues en compte la mida, la freqüència, la perspectiva o la jerarquia que hi ocupen. També pots fer servir imatges de grups en les quals la presència d’homes i dones estigui ben representada.

  • Busca que les imatges transmetin igualtat, cooperació, treball en equip, tant en l’àmbit domèstic i privat. Evita assignar rols o tasques determinades en funció del gènere. Pots mostrar els homes dins de l’esfera privada, en tasques de cures i domèstiques. Alhora, pots visibilitzar les dones ens espais d’oci, de lideratge i en actitud activa!

  • Promou la representació de relacions home-dona que no estiguin basades en l’atracció sexual o la seducció. Amistat, companyonia als centres de treball, suport mutu… el ventall és molt ampli!

  • Potencia els assoliments aconseguits per les dones i les seves aportacions, comptant amb veus expertes com a fonts d’informació, posant especial atenció en la nominació adequada dels noms i els càrrecs.

  • Utilitza imatges que mostrin diversitat de cossos, edats, aspecte físic, etc. No utilitzis fotografies que sexualitzen les dones. El valor que se li atorga a l’aspecte físic, l’obsessió per la imatge corporal o el tenir una silueta perfecta són emprades pels mitjans de comunicació i la publicitat. Trenca amb els estereotips de gènere i icones de bellesa!

  • Tria imatges que situïn les dones i altres identitats sexuals, gènere o capacitats en els primers plans, evitant magnificar la presència dels homes i promovent que altres juguin un paper actiu.

  • Busca imatges que mostrin la normalització de la vida de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental. Evita representacions vinculades a la foscor, el patiment o l’aïllament social, donant preferència a altres més normalitzades (persones amb discapacitat prenent l’autobús, el metro, treballant, etc.). Evitem emprar imatges que denigrin la dignitat de les persones!

  • Quan utilitzis fotografies o vídeos on apareixen persones migrants, no caiguis en estereotips en referència a la seva manera de vestir, gesticular o parlar.

  • Les icones i pictogrames també poden transmetre discriminacions. No utilitzis representacions esbiaixades que portin a una identificació exclusivament androcèntrica. A la secció de «Senyalització del lloc de treball», et donem alguns consells per evitar-les.

Emoticones

Les emoticones o emojis són un símbol de comunicació universal en l’era de la comunicació digital i també n’hem de fer un ús tenint en compte una mirada inclusiva i diversa.

  • Utilitza emoticones de persones amb diferents tonalitats de pell.

  • No assignis determinades professions en funció del gènere. Pots trobar emojis de metgesses, arquitectes, soldadores o mecàniques.

  • Les emoticones també representen diferents models de família: monomarentals, monoparentals, amb dues pares, amb dues mares o parelles interracials.

  • Sabies que hi ha emojis de persones cegues o que utilitzen cadira de rodes? Fes-les servir!