Sumem per tenir més força

Un dels objectius principals del Pacte Mundial de les Nacions Unides és aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes (ODS 5). La igualtat de gènere no és tan sols un dret fonamental, sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible.

La igualtat entre homes i dones és un principi jurídic universal reconegut per les normatives internes i internacionals; no obstant això, diverses realitats ens demostren que la igualtat plena en tots els àmbits encara no és un fet. Les empreses tenen un rol clau en aquest sentit, ja que han d’adoptar, tant internament com externament, polítiques i procediments per garantir els mateixos drets i oportunitats laborals a totes les persones treballadores, la qual cosa comportarà el foment del creixement econòmic i el desenvolupament social.

Tot plegat fa que sigui necessari sumar tots els esforços que generin sinergies amb els agents socials i el teixit productiu per tal d’avançar en igualtat i evitar la cronificació de les iniquitats existents.
El llenguatge i la comunicació, en general, són un vehicle social d’expressió d’idees, actituds i comportaments. El fet que les dones no tinguin una representació o presència adequada en la llengua contribueix a ocultar-les i excloure-les. Per aquest motiu, les polítiques d’igualtat de les darreres dècades han posat l’èmfasi en l’ús inclusiu del llenguatge.

Davant aquesta realitat, des de PIMEC hem emprès diferents iniciatives amb la finalitat de contribuir a la igualtat de gènere dins el món empresarial. Aquesta guia recull els criteris relatius a l’ús del llenguatge inclusiu en totes les comunicacions internes i externes de les pimes, i ens ha de servir per enfortir un ús inclusiu del llenguatge.

Antoni Cañete
President de PIMEC